learn industry

case study: Internal Controls

E-learning modules met video’s die blijven hangen.

De juiste werkwijzen en routines zijn belangrijk binnen grote, wereldwijde organisaties. Vooral als er met grote bedragen en veel externe partijen gewerkt moet worden. Maar wat nou als er een keer een fout gemaakt wordt, dat moet toch kunnen?

De module ‘Internal Controls’ vertelt een verhaal over een situatie waar niet één fout gemaakt wordt, maar vervolgens ook nog eens alle kansen gemist worden om het probleem op te lossen. De situatie verergert steeds meer en steeds meer mensen zijn medeverantwoordelijk. Hoe had dit beter gekund?

Met video werken is niet nieuw voor ons team en toch weten we elke keer onszelf weer uit te dagen. De acteurs praten niet, en om te voorkomen dat er een saaie voice-over aan het woord is, kozen we voor een bijna David Attenborough-achtige presentator die midden in de scène zit en het verhaal vertelt.  

We kwamen overigens op dit idee door een videoclip van Eminem! In die clip vertelt Eminem rappend een verhaal dat zich achter hem afspeelt. Tijdens de eerste brainstorm lieten we die clip zien, en we zaten gelijk met de klant op het goede spoor. Inspiratie kan overal vandaan komen! 

De overgang van statische slider naar video kan heel hard zijn in sommige e-learnings. Daarom hebben we extra aandacht gegeven aan een seamless experience. Tekst die over de video valt animeert subtiel in en uit, overgangen met kleurvlakken verschijnen soepel in beeld en zelfs Java-script werd toegepast om de menublokken te laten voelen alsof ze op je scherm zweven! 

Leren door awareness. 

Dat er werkwijzen zijn die je helpen om te gaan met gevoelige situaties weet iedereen. Maar waarom ze er zijn en wat er mis kan gaan, geeft gewicht aan het gebruik van deze ‘internal controls’. Daarom besloten we voor deze module in te spelen op ‘Wat als het misgaat?’.  

Wat zou jij doen in zo’n situatie? Had dit ook voorkomen kunnen worden? En: hoe groot is de impact eigenlijk? Dat zijn de vragen die naar boven komen tijdens het doorlopen van deze e-learning module.  

Video met impact. 

De onheilspellende muziek, de verteller die voorover leunt en de hoofdpersonen die in het zweet problemen proberen op te lossen bouwen een sfeer van spanning. Alsof je midden in het verhaal zit… 

In deze module doorloop je één voorval binnen het bedrijf, maar stap je bij elk hoofdstuk in een nieuwe scène waar weer een nieuwe collega betrokken wordt. Elke collega heeft zijn rol in de escalatie en heeft dus ook zijn kans gehad om de juiste internal controls toe te passen. 

Interactieve bites. 

Voordat je in de situatie wordt gestort is het duidelijk wat je gaat leren. Leerdoelen en voorbeelden van andere bedrijven geven je context zodat het scenario niet uit de lucht komt vallen.  

Elke scène wordt afgesloten met een aantal gewetensvragen: ‘Wat ging hier mis?’ Het lijken soms voor de hand liggende vragen, maar juist dat doet je beseffen dat het jou ook zou kunnen overkomen. De feedback op deze vragen geeft concrete handvatten, voordat je doorgaat naar de volgende bite. 

Verder praten over dit project? Neem contact op en wij bedenken graag een oplossing voor jouw leervraag.